A Debreceni Páros bemutatja: Spájz XXL

img_0284-2.jpg 

Sztori: Mindketten árgus szemekkel figyeljük az új vendéglátóhelyek nyitására utaló jeleket. Nem volt ez másként jelen esetben sem. A Spájz XXL egy viszonylag friss, 2015 tavaszán nyílt étterem/bisztró Debrecen belvárosában, a Csonka templom mögött találhatjuk meg. Talán kicsit eldugott helyen van, de aki egyszer felfedezi, könnyen elképzelhető, hogy visszajáró vendég lesz. Tulajdonképpen már mi is azok vagyunk, múlt év nyarán már tettünk vele egy próbát.

Első pillantás:

kókuszoscsemege: a hely kívülről kevésbé látványos, mivel az elhelyezkedése miatt csak egy pici terasz fért el, az is egy forgalmasabb út mellett van, mégis, korábbi látogatásunkkor tapasztaltuk, hogy hangulatos körülményeket tudnak teremteni odakint, érdemes betérni tavasszal-nyáron is. Szóval kint is igazán megnyerő volt a hangulat, templom mögött, kis utcában, a belváros szívében, egyedi. Belül viszont egy kis otthonos, barátságos bisztrót kapunk, kicsit olyan érzésünk támad, mintha hazamennénk. A berendezés ötletes, a magas belmagasságú tér maximálisan ki lett használva, így az alapvetően kis asztalszámot egy galériával növelték. A látványkonyha szintén remek ötlet, kicsit közelebb hozza a gasztronómiát a vendéghez.

francisgourmet: Nekem bejönnek ezek a néhány éve megjelent, és mára már kissé talán agyonhasznált kézműves, házi jellegű, „táblafestékre krétával írok” dolgok, mert ha ízléssel és ötlettel alkalmazzák, nem pedig csak másolják, akkor igenis jópofa és otthonos érzetet ad, ahol jólesik enni. Na, a Spájz nekem pont ilyen. Jó a neve, remek a dizájnja, kívül és belül is. Kicsit bisztró, kicsit étterem. Talán nem csillagos ötös, de teljesen rendben van. Egy olyan hely, ahová szívesen beül az ember.

20160128_172737_1.jpg

Étlapozó:

Szeretjük azokat az átlátható étlapokat, ahol viszonylag kevés, de jól átgondolt – és a szezonális alapanyagokhoz igazodó – ételből lehet válogatni. Könnyebbség és bizalom ez szakácsnak és vendégnek egyaránt. A Spájz étlapja ilyen. (Az a' la carte ételek mellett egyébként a hely vállal menüztetést is, vannak napról napra visszatérő vendégek.) Kis üröm az örömben, hogy épp étlapváltás idején tértünk be, amikor már/még nem minden volt elérhető az étlapon feltüntetettekből. Egyetlen érdemi kifogás, hogy a desszertből picit lehetne nagyobb a kínálat, még két-három fajta elférne az étlapon.

Személyes jelenlét:

Szintén közös álláspont: kifogástalan. A pincérnő kedves volt, segítőkész, mosolygós, gyors, és minden nyűgünket türelemmel viselte... (nem volt könnyű dolga) :)

Ízélmény:

(megjegyzés: nem jegyzeteltünk, így sajnos megeshet, hogy az ételek elnevezése nem szó szerinti.)

1. Leves - zsályás kacsaraguleves, sütőtökpürével

20160128_173538_2.jpg

kókuszoscsemege: tartalmas, finom leves volt, épp megfelelő mennyiségű zöldséggel és kacsanyakkal, valamint egy különleges ízű fűszernövénnyel, amire nem tudtunk rájönni, mi volt. Egy adag bőven elég két fő részére is.

francisgourmet: Nos, itt a sütőtökpüré már nem volt elérhető, anélkül is finom volt azonban, bár közben elmorfondíroztam, hogy a sütőtökpüré a zsályával vajon milyen ízkombinációt alkotott volna, mert így magában talán túl hangsúlyos maradt. Ennek ellenére teljesen rendben volt, gazdag, házias, ízletes.

2. Főétel(ek): Buffalo csirkeszárnyak házi mártogatóssal; csülökburger

20160128_180106_1.jpg

kókuszoscsemege: 

Buffalo csirkeszárny mártogatóssal: körülbelül 8 db rántott csirkeszárnyat kaptunk, friss, ropogós zellerszár-, kevésbé friss répacsíkokkal, valamint két mártással, egy csípőssel és egy kéksajtossal. Ez utóbbi számomra az est fénypontja volt.

Csülökburger: divatos hamburger a klasszikus sült füstölt csülökkel, hagyomány és modernitás ideális keveréke. Nem sajnálták a sült krumplit sem, ami szerintem a városban a legjobb, csak talán egy picit kevesebb sót tennék rá.

20160128_180124_1.jpg

francisgourmet: 

kókuszoscsemege – elfogadva a chef ajánlatát – Buffalo csirkeszárnyat kért mártogatóssal, én pedig a csülökburgernél maradtam. A csirkeszárnyak tálalása számomra meglepő, ugyanakkor jópofa volt, a kis bödön hús mellett szép adag friss sárgarépa és zellerszár kínálta magát, mellettük pedig a vitathatatlanul legjobb része az ételnek, a kéksajtos-joghurtos, no meg a chilis mártogatós. Ez utóbbiakkal nehéz volt betelni, azonban egy idő után kiderült, hogy a zöldséghalmokkal nem tudunk megbirkózni. A csirkeszárnyak… hmm, mit is mondjak, nem hagytak bennem mély nyomot.

Csülökburgert ama nyári alkalomkor már volt szerencsém kóstolni, és remek ötletnek tartottam az életrehívását. Talán bennem van a hiba, mégis, ez most nem adta nekem azt az aha-élményt, mint akkor, bár kétségtelenül rendben volt, ízletes, tartalmas kézműves burger, finom sültkrumplival.

3. Desszert: szilvalekváros-diós derelye

kókuszoscsemege: kettős érzések kavarognak bennem, mivel éreztem a szeretetet a házi tésztában és a nagymama-féle szilvalekvárban, mégis az összhatás csalódást okozott. Felejthető, legközelebb mást választanék.

francisgourmet: Az említett étlapváltás okán desszertnek sem azt rendeltük, amit elsőre kinéztünk, így maradt a szilvalekváros-diós derelye. Azt kell mondjam, hogy ez volt az ebéd gyenge pontja. Az ízre ugyan nem lehetett panasz, de az arányokat valahogy nem sikerült eltalálni, túl sok lekvár a kis adag derelyéhez, nem éreztem harmonikusnak, nem győzött meg.

Pénztárca igénybevétele:

Kicsit bisztró, kicsit étterem – ez az állítás itt is megállja a helyét. Vannak olcsóbb és drágább fogások is, összességében - a desszertet kivéve - mindegyik étel jó árban volt.

Összhatás:

kókuszoscsemege: a Spájz egy kellemes, barátságos hely, kis hibákkal, amin szerintem fokozatosan fognak javítani, hiszen nem egy régen nyílt étteremről beszélünk. És a végére egy jó tanács: a kakas jelzi a férfi mosdót... :-)

francisgoumet: a fenti néhány kisebb kifogás ellenére a Spájz XXL-t nagyon szimpatikus helynek tartom, aminek igenis helye van a debreceni kínálatban. Háziasan, ötletesen főznek, a hely hangulata is jó, biztos, hogy vissza fogok még térni. A múlt nyári ízélményeim ugyan egy fokkal erőteljesebbek voltak, a mostaniakat inkább korrektnek nevezném. Mégis, várom az új szezonális étlapot! (UPDATE: az új, szezonális étlap megjelent, lehet felfedezni! :-) )

 A Spájz XXL facebook-oldala: https://www.facebook.com/Sp%C3%A1jz-XXL-1545985079002532/?fref=ts