A kis herceg

Azt hiszem, hogy sokunk meghatározó élménye volt gyermekként Saint-Exupéry A kis herceg című műve. Valahogy olyan nem megszokott, rejtélyes, szomorkás-szép történetként maradt meg bennem is, rókával, rózsával, megszelídítéssel, kisbolygókkal, meg a mondattal, hogy: „Jól csak a szívével lát az ember”.

Mégis különös, hogy egy harmincegy évesen megnézett animációs film kell ahhoz, hogy valóban megértsem, miről is szól ez a „mese”. Hogy gyermeklelkű felnőttként eljusson hozzám a történet jelképeinek, motívumainak nagyszerűsége, amikor már van fogalmam kiábrándultságról, elveszettségről, önkeresésről, lázadásról, belső gyermekről, egykorvoltról, szépségről, a szeretet és a képzelet erejéről.

Mark Osborne, a Kung-Fu Panda rendezője végigvitte a szinte lehetetlent: úgy olvasztotta egybe a klasszikus sztorit egy bájos kerettörténettel, hogy egyik sem kerekedik a másik fölé, nagyon szépen kiegészítik egymást. A mesteri arányosság akkor billen meg csupán néhány percre, amikor a régi sztori folytatódni kezd, és bár ez a továbbgondolás sajnos nem nő fel Saint-Exupéry látomásához, mégis érthetőnek és elfogadhatónak érzem a választott megoldást. Főleg úgy, hogy a végére megint visszatalálunk ahhoz a moziban ritkán megtapasztalható érzéshez, amikor egyszerre némítja el a nézőt egy ellenállhatatlan erő, miközben a szív mégis megtelik valamiféle földöntúli könnyedséggel. Egyszerű, eltalált, varázslatos moziélmény gyerekeknek – és főleg felnőtteknek. Ezen állítás igazát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a végefőcím legvégét – az egyébként teltházas vetítést követően – az Apolló Moziban négy felnőtt várta meg. Az egyik persze én voltam.

 

A kis herceg
/The Little Prince/
színes, magyarul beszélő, francia animációs film, 108 perc, 2015
rendező: Mark Osborne
forgatókönyvíró: Irena Brignull, Bob Persichetti - Antoine de Saint-Exupéry műve felhasználásával
zene: Hans Zimmer és Richard Harvey

Vetítési időpontok: mivel én is az egyik utolsó előadást csíptem el, az Apolló Moziban már sajnos nem látható, de a Cinema City-ben még adják délutánonként, hétvégén pedig délelőttönként is, akár 3D-ben is.

Kép forrása: www.imdb.com

littleprince.jpg