Egy asszony - egy anya

„Valami elemi erővel keresem mindig tovább a boldogságot, és futok valami után, amiről csak nagyon halványan sejtem, hogy létezik”

Péterfy-Novák Éva Egyasszony című önéletrajzi könyvéből készített színdarabot Paczolay Béla rendező, melynek 13. előadását láthattuk Debrecenben. Nehéz róla beszélni, főleg kritikát írni, így egy nappal az előadás után, hiszen egy mélyen megrendítő, igaz történetet dolgoz fel a darab. A 75 perces monodráma alatt megismerhetjük a szinte gyerekként, 22 évesen babát váró Évát, aki szépen sorban elmeséli az élete történetét. Könnyeden indul minden, a fecsegő fiatal lány egy boldog ember képzetét kelti, de mindannyian tudjuk, ez nem fog így maradni. Évát anyaként a legszörnyűbb megpróbáltatás elé állítja az élet: súlyosan fogyatékos kislánya születik, és már a születéskor lehet tudni, hogy Zsuzsi aligha fogja megélni a 10. születésnapját. El sem tudom képzelni, hogy lehet túlélni egy ilyen traumát. Mikor azt hinnénk, ennél rosszabb már nem jöhet, egyre több titokra derül fény Éva életéből: egy újabb vetélés, bántalmazó férj, az orvosok, kórházi alkalmazottak közönye, nemtörődömsége.

A debreceni Tenki Réka – aki nemrég adott életet kislányának - remek választás volt a szerepre, teljes átéléssel játszotta el a meggyötört, de végig emberfeletti erővel küzdő anya szerepét. Nincs még ugyan gyermekem, de mégis azt érzem, nagyon fontos darab ez mindenkinek, nem csak azoknak, akik átéltek hasonló borzalmakat. A gombóc ott volt a torkomban, amikor az elkerülhetetlen végzetet leíró utolsó 10 percet hallgattuk, mégis azt kell mondanom, hogy pozitív gondolatokkal jöttem ki a darab után. Erősnek éreztem magam, hogy talán sikerülhet minden, ha nagyon akarom, és egy elhatározás is erősödött bennem - a főszereplő szörnyű megpróbáltatásai hallatán is, hogy egyszer nekem is át kell élnem a világon a legszebb dolgot, az anyaságot.

A darab végén éppen indultunk volna, amikor megláttam a végtelenül szimpatikus írónőt: az utolsó sorban ült a férjével, Péterfy Gergellyel. Mint később a darab utáni beszélgetésen nyilatkozta, így a 13. előadáson már csak egy kicsit könnyezik a végén, és nem zokogja végig, mint az elsőn…

20151021egyasszony3.jpg

kép forrása: www.origo.hu