A Debreceni Páros bemutatja: Balkán Grill

img_9085-2.jpg
Sztori: A Péterfia utcán, a hadkiegészítő parancsnokság mellett valószínűleg senki sem számított  gyorsétteremre. Az elmúlt év őszén mégis lett. Ráadásul egy bátor megoldással rögtön a déli szomszédaink gasztronómiáját vették alapul az ötletgazdák. Nem tették rosszul, hiszen a Balkán Grill megnyitása egy piaci rést szüntetett meg Debrecenben; végre ehetünk erről a vidékről is valami finomat. Ezen kívül személyes kötődésünk is van a balkáni ételekhez, hiszen - bármily' meglepő -, fél évet mindketten Mariborban, Szlovéniában töltöttünk Erasmus ösztöndíjasként, ahol szinte minden hetet megkoronáztunk egy kis csevap tállal, ami ott helyi specialitásnak számított. Talán éppen ezért elég magasak is voltak az elvárásaink. 

Első pillantás:
kókuszoscsemege: A hely a Bem térhez közel található, viszonylag forgalmas helyen, ami miatt nekem a kiülős része nem is volt kellően nyugodt, mivel a villamos, és az autósok pár méterre haladtak el mellettünk. Ezt viszont ellensúlyozták a virágládákba gondosan elültetett színes kis virágok, így végül is kellemesen lehetett vacsorázni a szép tavaszi időben. Bent sajnos nagyon kicsi a hely, csak két pult és bárszékek vannak, illetve a mosdót is a szomszédos kocsmában kell keresnünk.

francisgourmet: A cégér jópofa, és feltűnő hasonlóságot mutat a szomszédos, sokat megélt sörözőével, ami a legalábbis a tulajdonos személyének azonosságát feltételezi. A kis teraszon foglalunk helyet, jólesik a szemnek a sok virág. A Bem teret úgysem láttam még ebből a szemszögből.

20160419_171645-2.jpg

Étlapozó: 

kókuszoscsemege: az étlapon, amit bent a falon lehet elolvasni, 8 féle étel található, és ez most kivételesen pontosan elég volt a döntéshez (mindig problémát jelent, hogy a sokféle ételből mit válasszunk a tesztek során, itt végre nem volt gond... :-) ) A Balkán kiflin kívül végül is mindent megkóstoltunk.

francisgourmet: Gyorsétteremről lévén szó, nem várunk többoldalas kínálatot. Nincs is. Az étlap szikár. Nyolcfajta étel, ami tulajdonképpen három, ezen belül valójában csak a tálalás és a mennyiség változik. Röviden: csevap és pljeskavica, valamint "balkán kifli". Az első kettő ráadásul majdnem ugyanaz, hiszen az alapja a fűszeres sertés- és marha- (és esetleg bárány-) húspogácsa, amiből vagy kis kolbászkák, vagy éppen egyfajta húslepény készül. A pljeskavicába viszont hagyma is kerül, ez a csevapnál csak köretként jelenik meg általában. Tulajdonképpen a pljeskavica az igazi „balkán burger”. Mondhatnám, hogy jó lenne még pár variáció, de a tipikus szerb (gyors)ételek valóban ezek.

Személyes jelenlét:

kókuszoscsemege: a pincérnő (és egyben szakácsnő) közepes lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, igazából gond nem volt vele, bár azt, hogy az ajvár először lemaradt, nehezen tudtuk feldolgozni, hiszen azt vártuk a legjobban!

francisgourmet: A konyha gyors, a két hölgy, akik egyszerre jelentik a konyhát és a kiszolgálást is, segítőkészek. Nincs ok panaszra. (Az ajvárt is gyorsan pótolták.)

Ízélmény:

kókuszoscsemege: én a csevap tálat választottam, tekintve messzire nyúló múltamat a kis fasírtokkal, meg kellett kóstolnom újra. A hús pont jól volt megsütve (grillezve), kicsit talán lehetett volna ízesebb. A sült krumpli átlagos hasáb volt, mellette friss zöldsaláta és egy kevés savanyúság volt tálalva. Végül egy kis tálban kaptam ajvárt, amiből csípőst és csemegét is lehetett választani. Ez a kis szósz egyébként padlizsános paprikakrém, amit kifejezetten húsokhoz szoktak tálalni. Mindenképpen ezt ajánlom a sajtszósz helyett a csevaphoz, mert együtt valami tökéletes harmóniában vannak, kiegészítik egymást (próbálok nem túl fennkölt lenni, de elfogult vagyok, nem tehetek róla... :-) )

Nos, a desszert... hát ez az, amit hiányoltam az étlapról. Legalább egyféle édesség, akár egy kis palacsinta lehetett volna...

20160419_173057-2.jpg

francisgourmet: Mint a bevezetőben is említésre került, nekem nagy kedvencem ez a kevert húsos megoldás, amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. A csevap kolbászkák a külön kis tálkában az apróra vágott hagymával (ez itt most elmaradt) és az ajvárral, valamint a remek, kemencében sült lepénnyel mindig el tudnak varázsolni. Én most pljeskavicát kértem, mert azt ettem régebben. Ha őszinte akarok lenni, az íz visszafogottabb a korábban kóstolt helyi balkáni zamatokhoz képest, én egy kicsit bátrabban bántam volna a fűszerrel, de azért nem lehet rá igazán panasz. Az adagok megfelelőek, egyáltalán nem maradtam éhes. Az ajvárt lehet kérni csemege és csípős formában is, én a csípőset ajánlom, nem kell tőle megijedni, épp csak pikáns. A köretként kapott sültkrumpli is rendben van, friss, ropogós. A hozzá kért sajtkrémes szósz inkább tejfölösnek tűnik, mint sajtosnak, de legalább nem nehéz a gyomornak.

img_20160419_173001-2.jpg

Pénztárca igénybevétele: A csevap tál 1290 Ft volt, viszonylag sok zöldséggel és hússal, a pljeskavica menü sültkrumplival és kólával pedig 1490 Ft-ból jött ki. Klasszikus gyorséttermi árak, és legalább érdemi ételt kapunk cserébe, ízekkel, összetevőkkel, némi hangulattal.

Összhatás:

kókuszoscsemege: én látom a fantáziát ebben a helyben, ha picit még finomítanak a fűszerezésen és az étlapot egy hangyányit bővítik, visszajáró vendég leszek. Egyetlen szívfájdalmam van: miért nem lehet kapni Debrecenben bureket...

francisgourmet: Nyilván nem ez az a hely, ahová elvinném a családot a vasárnapi ebédre (nem is hiszem, hogy erre a címre pályázik), de ha nem a megszokott ízekre vágyunk, és jólesne egy jó adag harapnivaló, meg egy-két sör mellett dumálni egyet a haverokkal, simán belefér bármelyik hétköznap estébe. Azt hiszem, hogy én is visszatérek még néhányszor.


A facebook-oldal: https://www.facebook.com/Balk%C3%A1n-Grill-Debrecen-535608676592246/