Tiszta szívvel - avagy Till Attila új filmje, 2x2 szemmel

tsizta-szivvel.jpg

...ahogy kókuszoscsemege látta:

Megmondom őszintén, már nagyon vártam ezt a filmet, aminek több oka is van. Egyrészt Till Attila (rendező) a Propaganda című portréműsorával belopta magát a szívembe, mivel már ezekben a késő éjszakai műsorsávba száműzött riportokban is érződött Tilla igényessége, nyitottsága az emberek felé. A másik ok pedig Thuróczy Szabolcs színész volt, akit az utóbbi pár évben kedveltem meg igazán. Pintér Béla társulatában már szinte állandó tag, de több, szerencsére nagyon jól sikerült magyar sorozatban is megmutatta színészi tehetségét (Társasjáték, Aranyélet).

Az Apolló moziban a mostanában már nem is olyan megszokott "tömeg" fogadott, 7 ember volt összesen a teremben, és ezt általában nem is bánom (legalább nem rágcsálnak a fülem mellett állandóan), de most egy ok miatt mégis sajnálom: ezt a filmet sokkal több mindenkinek kellene látnia.

A történet egy Rupaszov nevű, kerekesszékes, alvilági életet élő, ex-tűzoltó (Thuróczy Szabolcs) élete köré épül, aki a rehabilitáción megismerkedik két szintén mozgássérült fiatallal...és itt folytathatnám tovább, de fölösleges, hiszen a lényeg nem a sztoriban van, az csak egy keret minden máshoz.

Amikor elkezdődött a vetítés, először kicsit furcsa volt a két fiú (Fekete Ádám és Fenyvesi Zoltán, akik a való életben is mozgáskorlátozottak) játéka, olyan darabos, "barátokköztös" érzésem volt, de szerencsére hagytam magam elsodorni a filmmel, és ez az érzés 20 percen belül teljesen eltűnt. Mintha belerázódtak volna a szerepbe, ami talán nem is állt tőlük olyan távol, hiszen ők is ugyanolyan emberek, mint mi, bármekkora közhelynek is tűnik ez. Buliznak, próbálnak párt találni és veszekednek a szüleikkel, pontosan ugyanúgy, mint ahogy én tettem 15-20 évvel ezelőtt, és éppen ez a film titka. Ez a 20 perc kell ahhoz, hogy teljesen felülemelkedjünk azon, hogy kik is a film főszereplői, és mivel közlekednek. Till Attila olyan természetességgel nyúl a témához, és úgy viszi filmre, hogy nem érzem magam rosszul akkor sem, amikor a film egyik legjobb jelenetében az üdítő automatát próbálja használni suta kezével a Fekete Ádám által alakított Barba Papa, és ez vicces: lehet, sőt kell rajta nevetni, mert ők is tudnak nevetni saját magukon.

A film természetesen nem csak könnyed jelenetekből áll, hiszen az alvilági, néhol elég véres jeleneteken túl Balsai Móni, mint Zolika anyukája tökéletesen bemutatja, milyen nehézségekkel jár egy ilyen határozott, erős jellemű, de a testét csak részben irányítani tudó fiú anyukájának lenni.

Engem teljesen magával ragadott a film, ami köszönhető a szereplőgárdának, a rendezésnek és a forgatókönyvnek is, hiszen mindhárom tényezőnek egyszerre kellett jelen lennie ahhoz, hogy létrejöjjön egy olyan alkotás, ami mindenkire hatással lesz, aki megnézi: lehet csak nevetünk egy jót, vagy pár percig elgondolkodunk a látottakon, de a legjobb az lenne, ha egy picivel több nyitottsággal, bátorsággal, tiszta szívvel tekintenénk azokra, akik nem olyanok mint mi... és ez a film képes erre.

tiszta_szivvel_a_vivicittan_suhanj_sajto10-.jpg

 

...és ahogy francisgourmet látta:

Jó hírem van: Till Attila végre tényleg igazi filmrendező lett! Persze, kérdezhetitek joggal, mi ez a kijelentés, hiszen már két alkotást is letett az asztalra, amelyek kritikailag sikeresnek mondhatók. Tudom, tudom, de sajnos első játékfilmje, a Pánik nálam egyáltalán nem működött, és bár a Csicska c. kőkemény rövidfilmje valóban elég ütős és gyomorszorító, azt sem tudtam igazán szeretni.

A Tiszta szívvel c. filmjében Attila maradt a társadalmilag kevéssé kibeszélt témáknál, hiszen most a mozgássérülteket helyezte a fókuszba, és bár ilyenkor nagyon könnyű közhelyessé, elcsépeltté válni, vagy éppen túlzásokba esni, a rendező nagyon jól bánik a helyzettel és a szereplőivel is. Maga az alapszitu (egy mozgássérült bérgyilkos banda története) szerintem zseniális, kellően abszurd és figyelemfelkeltő. Till jól kiaknázza a kifordított akciófilmben rejlő lehetőségeket, mégsem válik parodisztikussá, a megszokott zsáner új, nem mindennapi hősökkel történő bemutatása csak tovább erősíti a mondanivaló hitelességét, miközben azért jól szórakozunk. Félreértés ne essék, nem egy pörgős akcióvígjátékot látunk, inkább egy drámát, akciókkal és vígjátéki elemekkel. De ez egyáltalán nem baj, sőt. A történet végig nagyon valóságszagú, mégsem zavaróan. Azt hiszem, hogy éppen ez az egyensúly adja a film fő erényét. A furcsa sztori egyik összetevője sem nyomja agyon a másikat. Till Attila végig nagyon okosan, sok empátiával vezeti végig szereplőit a történeten, ami sehol sem bicsaklik meg igazán. Bár az elején valóban volt bennem némi távolságtartás, a film felétől már abszolút meg voltam véve, és elkezdtem nagyon megszeretni ezt az egészet. És amiért azt gondolom, hogy tényleg igazi filmrendezőként kezdett el működni Attila, az az, ahogyan a filmes elemekhez nyúl. A soundtrack elsőrangú és baromi hangulatos, az akciójelenetek, a humoros részek és tulajdonképpen a drámaiak is remekül működnek, sok szép vizuális ötlet örvendezteti meg az erre fogékony nézőt, a színészek pedig lubickolnak a szerepükben. Thuróczy Szabolcs alakítása szerintem már most kultikus, Balsai Móni szintén nagyon jó, Mészáros Árpád Zsolt mint maffiózó cameója pedig abszolút maradandó. A civil főszereplők is meglepően jól hozzák a figurát. Persze van egy-két kissé suta jelenet a filmben, de ez egyáltalán nem teszi zavaróvá vagy töredezetté, csak még inkább szerethetővé. Magam is meglepődöm, amikor kijelentem, de azt kell mondjam, hogy egy nagyszerű és maradandó értékű magyar film született Till Attila új rendezésében. Megkockáztatom, hogy ha ez most egy amerikai független filmes alkotás lenne, akkor tuti, hogy valamilyen díjjal térne haza mondjuk a Sundance Filmfesztiválról. Bátran ajánlom mindenkinek, hogy hagyja otthon az előítéleteit, és nézze meg a moziban, mert nem fog csalódni.

Mihez is tudnám hasonlítani az érzést, amit ez a film keltett bennem? Amikor egy felhős, borongós napon üldögélsz a városban egy padon, és egyszer csak megváltozik a hangulatod, mert mintha valamilyen lágy, jó illatú, friss szellő legyintené meg az arcodat. És egyszerre derengés lesz benned és finom derű. Teljes szívvel.

A film adatlapja: http://www.port.hu/tiszta_szivvel/pls/w/films.film_page?i_film_id=156047 

És a zseniális filmzene: Kills on Wheels

Képek forrása: hetediksor.hu ; mozinezo.hu